×

Change Language

FI EN
×
×

 

23.07.2020

Junioreiden reikäpelin SM-kisat käynnistyivät Kontioniemen golfkentällä

Junioreiden reikäpelin SM-kisat käynnistyivät Kontioniemen golfkentällä – Karjalainen lähettää suoraa lähetystä perjantain 24.7. finaalipeleistä

 

Linda Laatikainen

Junioreiden reikäpelin Suomen mestarit selviävät perjantaina. Neljä Karelia Golfin junioria pääsi jatkoon keskiviikon karsintapeleistä.

 

Junioreiden reikäpelin SM-kilpailujen ensimmäinen päivä pelattiin keskiviikkona Kontioniemen loistavaan kisakuntoon viritetyllä golfkentällä.

Keskiviikosta perjantaihin käytävissä kilpailuissa on mukana 140 Suomen kärkijunioria. Kilpailut käydään kolmessa eri sarjassa: 16–, 18– ja 21–vuotiaissa sekä tytöissä että pojissa. Karelia Golfin junioreista keskiviikolta reikäpelikaavioon etenivät tytöt 16 -sarjassa pelaavat Emilia Leppänen ja June Weckman sekä pojat 21 -sarjassa pelaavat Eetu Taivainen ja Patrik Wrange. Koko päivän kestäneestä sateesta huolimatta kentällä oli myös mukavasti katsojia.

Emilia Leppänen oli tyytyväinen omaan suoritukseensa sateisissa olosuhteissa:

– Lyöntipelituloksena ei olisi ollut niin hyvä, mutta sain onnistumisia ja peli oli tasaista. Oli muutenkin mukava pelata. Se oli tänään hyvä, että pysyin väylällä.

Reikäpeli on hänen mielestä hieno pelimuoto.

– Reikäpelin pelaaminen on paljon kivempaa, koska yhden väylän epäonnistumisella ei ole niin suurta merkitystä, Leppänen tuumasi.

Reikäpeli on golfin pelimuoto, joka on kahden pelaajan välinen ottelu reiän voitosta. Reikä voitetaan pelaamalla se vastustajaa vähemmillä lyönneillä. Peli loppuu, kun toisella pelaajalla on enemmän voitettuja reikiä kuin niitä on pelaamatta. Pelimuoto siis eroaa lyöntipelistä sillä, että siinä ei lasketa kokonaislyöntitulosta.

Kilpailujärjestelyissä on mukana yli 30 aktiivista talkoolaista Suomen Golfliiton kisaorganisaation apuna. Talkoolaiset toimivat muun muassa tulospalvelussa sekä forecaddieina kentällä kilpailun sujuvuuden vuoksi.

– Huisketta ja hulinaa on, kun on vielä tällainen keli, talkoohommissa mukana oleva seuran toiminnanjohtaja/pro Aki Keronen kertoo.

Karelia Golfissa ei ole ennen järjestetty junioreiden SM-kilpailuja. Nyt käytävät kilpailut ovat siis seuralle järjestäjänä hieno tapahtuma.

– Olemme onneksi kokeneita kilpailunjärjestäjiä, joten se helpottaa paljon. Golfliitto onkin meille hyvin antanut näitä kisoja. Meillä on ollut ykköskiertueen kisoja, ja nyt huipennuksena SM-kisat. Onneksi meillä on seurassa paljon aktiiveja, ketkä haluavat olla mukana auttamassa.

Myös yhteistyö lähikenttien kanssa on tärkeää kilpailun aikana:

– Koska kenttä on nyt käytännössä kiinni muutaman päivän, niin meidän seuran jäsenet saavat pelata lähikentillä halvennetuilla hinnoilla. On pyritty tekemään niin, että tämä olisi kaikille hyvä ja hieno juttu. Onhan se hienoa, että meidän kentällä on SM-kisat, Keronen iloitsee.

Keskiviikon pelit etenivät melko hitaasti kovasta sateesta johtuen:

– Kenttä ei ole helppo. Täällä on metsää joka puolella vaanimassa ja vesisade vaikuttaa tarkkuuteen, Keronen kertoo.

Muutama lipunpaikkakin jouduttiin aamulla muuttamaan, ettei niiden ympärille kerääntyisi vettä.

– Onneksi tämä kenttä imee vettä. Monella muulla kentällä tämä olisi aika kammokeli. Ei ole kentän pelattavuus uhattuna vielä millään tavalla, Keronen painottaa.

Tuomarina toimiva Lauri Penttinen kertoo sateen aiheuttaneen muutamia tuomarointihommia:

– Kolmosväylän griinille kasaantui paljon vettä. Kysyttiin, saako sen lastata pallon linjalta pois. Muutenkin olemme lakaisseet vettä pois griineiltä, jos pelaaja on niin halunnut.

Keskiviikkona pelatussa lohkovaiheessa yhden kierroksen aikana jokainen pelaaja pelasi kuuden reiän reikäpeliottelun ryhmän muita kolmea pelaajaa vastaan. Kaaviovaiheeseen pääsi jokaisen lohkon kaksi eniten pisteitä (voitoista ja tasapeleistä) kerännyt pelaaja. Lohkovaihe on tervetullut uudistus reikäpelin SM-kilpailuihin, koska näin ollen karsintaa ei enää tehdä lyöntipelikierroksen perusteella.

Torstain reikäpelikaaviot ovat arvottuja, ja niissä pelataan 18 reiän reikäpeli ratkaisuun asti. Torstaina pelejä jatkaa 72 pelaajaa, ja perjantaina 24 parasta pelaavat välierät, jonka jälkeen vuorossa on kaikkien sarjojen mitalipelit. Pelejä voi tulla seuraamaan paikan päälle sekä torstaina että perjantaina.